“M-au refuzat la interviu pentru că n-am experiență”
Sursa: Despre joburi
Una dintre scuzele tipice pentru te lepăda de vina pierderii unui interviu este lipsa experienței. A experienței, în general sau a celei de pe un anumit domeniu. Respectivul individ ajunge la interviu, deci mare atenție: trece de pasul CV-ului. Este pus față în față cu angajatorul, iar răspunsul final este unul negativ. Ce face mai departe candidatul? Anunță în cele patru zări că a fost refuzat pe motiv că nu are experiență. Bineînțeles va adăuga multe alte argumente prin intermediul cărora dorește să demonstreze că în România n-ai cum să-ți faci experiența pentru că nimeni nu te vrea.
Povestea asta sună trist să știi. Pentru tine, în primul rând. Am senzația că o crezi cu adevărat și în mod cert te împiedică să obții jobul pe care ți-l dorești.
Hai să stabilim vreo trei chestii de la început:
1) Angajatorii nu angajează doar de dragul de a cunoaște pe cineva nou în viața lor. Ei suferă dintr-o anumită cauză și de aceea vor să ocupe un anumit job în firma lor. Angajatorul suferă din motive precum:
– Muncește prea mult timp de unul singur și nu mai poate face și alte lucruri
– Are prea puține vânzări
– Nu câștigă suficient de mulți bani
– Nu produce atât cât și-ar dori în materie de servicii sau produse ale companiei
– Simte că nu merge în direcția unde și-ar dori și resimte nevoia unui ajutor. Etc.
2) Angajatorul nu angajează pentru experiență ci pentru potențialul pe care îl vede în tine pentru a-i oferi un răspuns cât mai bun la singura întrebare care contează în ochii lui: “Mie ce-mi iese dacă te angajez pe tine?”
3) Angajatorul a văzut deja din CV că nu ai experiență. De ce crezi că te-ar chema la un interviu ca să-ți spună că nu ai experiența pe care și-o dorește?
Prin urmare, aș vrea să elimini de la bun început posibilitatea ca angajatorul să te refuze din cauza acestui argument. El știe încă din CV cu cine are de a face. Dacă te-a invitat la un interviu, fii sigur că există o șansă să te aleagă chiar pe tine. Cu siguranță a văzut ceva în CV-ul tău care i-a atras atenția. Ai oportunitatea în mâinile tale. Dacă tu știi că nu ai atât de multă experiență pe cât ți-ai dori, n-ar fi rău să compensezi prin alte lucruri care-ți pot oferi asul câștigător. Cum ar fi:
1) Documentează-te cât mai mult despre activitatea companiei și mai ales despre jobul pentru care candidezi. Fă-o ca atunci când erai în generală, știai că te ascultă data viitoare la o anumită materie și pentru a-ți asigura 10-le învățai chiar și în plus. Nu ai făcut asta niciodată în scoală? Nu e târziu să începi acum. Mai ales că acum miza contează cu adevărat.
2) Oferă sugestii legate de îmbunătățirea proceselor la care ar trebui să participi din postura de angajat al firmei. Gândește-te ce ai face în plus pentru a ajuta ca activitatea firmei să se îmbunătățească, dacă mâine ai fi angajat acolo.
3) Gândește-te la niște idei inovatoare pentru ca angajatorul tău să-și prospere afacerea. Știu că acum e posibil să spui: “De ce naiba m-ar interesa pe mine ca firma asta să devină mai bogată decât e? Parcă mi-ar intra mie banii în buzunar”. Țin să-ți spun că dacă te vei angaja și tu vei primi veniturile tot din aceeași afacere. În al doilea rând, adu-ți aminte că scopul principal al unei afaceri este să facă bani. Cu siguranță vei atrage atenția dacă vei participa și tu în aceasă schemă în mod direct. În al treilea rând dacă ai prejudecăți legate de umplerea buzunarului șefului tău cu mulți bani de pe urma muncii tale, să știi că această căutare a unui job nu e pentru tine. Gândește-te cum îți poți deschide propria afacere.
Dacă după toate aceste argumente, încă te mai frământă ideea că întotdeauna vei fi refuzat la interviuri pentru că tu nu ai experiență, iar alții au, hai să-ți spun un ultim secret: Cei mai mulți oameni cu așa zisă experiență, de fapt repetă în 10 ani într-un mod obsesiv primul an de experiență. Niciun progres, nimic nou. E foarte dificil să faci cu adevărat 10 ani de experiență, iar cei care sunt în situația asta fac parte din elită. Deci implicit joacă în altă ligă. Citește acum încă o dată acest articol și încearcă să repeți până înțelegi: M-au refuzat pentru că…….Găsește motivul real și uită de treaba cu experiența.