Care sunt cele mai frecvente întrebări pe care le primești la un interviu?

Sursa: Despre joburi

Ieri am vorbit puțin despre întrebările pe care ar trebui tu să le pui la interviu. Am primit, însă următoarea nelămurire de la mulți dintre voi: “Ok, punem și noi întrebări, dar de fapt pe noi ne îngrijorează ce vor ei să afle de la noi.”
Să nu mai prelungim așteptarea și hai să vedem care sunt cele mai obișnuite întrebări pe care le primești la un interviu (aproape indiferent de postul pentru care candidezi):

1) Povestește-mi despre tine.
În mod sigur nu vrea să afle când te-ai îndrăgostit prima oară în viață. Ceea ce ar trebui să scoți în evidență ar fi experiențe/calități dobândite în trecutul profesional care ar putea să fie de folos companiei.
Așa NU: Sunt o persoană foarte deschisă, mă împrietenesc ușor cu oamenii. Sunt sociabil și mă adaptez ușor la orice mediu. Sunt ambițios și perseverent. Îmi doresc să ajung departe bla bla bla…
Așa DA: Am început să lucrez de la 18 ani. Experiența acumulată în domeniul vânzărilor m-a transformat într-un tip sociabil. În mod categoric, această deschidere față de oameni m-a ajutat să progresez în cariera aleasă.

2) Ce știi despre această companie?

Toți știm despre Vodafone că se ocupă de telecomunicații, McDonald’s de hamburgeri și Lafarge de ciment. Dar angajatorul așteaptă mai mult de la tine. Vrea să vadă că ești la curent cu informații actuale și că vrei să te implici în dezvoltarea planurilor începute.
Așa NU: Păi compania X este una dintre cele mai mari în domeniul Y. Știu că aveți sedii în toată lumea și că produceți Z.

Așa DA: Știu că ați deschis de curând o sucursală nouă în București ceea ce demonstrează că există un interes sau un potențial aparte față de această zonă. Am remarcat de asemenea atenția acordată marketingului online în ultima vreme. Probabil că acest interes m-a adus și pe mine azi aici. Dumneavoastră vreți îmbunătățirea imaginii în mediul online, iar eu îmi doresc să vă demonstrez că sunt persoana potrivită pentru această inițiativă.

3) De ce ai aplicat la acest post?

Așa NU: Am aplicat aici pentru că vreau să lucrez în vânzări.
Așa DA: Compania competitoare X avea disponibil un post asemănător. Am analizat cele două job description-ori și mi-a atras atenția faptul că ați anunțat că vă doriți în echipă o persoană creativă, capabilă de a lua inițiativa. Mi-a plăcut pentru că m-am identificat perfect cu profilul cerut de dumneavoastră.

4) Care sunt punctele tale forte?

Așa NU: Sunt ambițios, perseverent, muncitor, organizat, responsabil, sociabil și-mi place să lucrez în echipă.
Așa DA: Experiențele trecute au demonstrat că sunt o persoană stabilă care își dorește ascensiunea în aceeași companie pe termen lung. În același timp îmi plac provocările și de aceea am aplicat la acest post. Obișnuiesc să duc la îndeplinire un plan început. Iar momentan, planul meu principal are legătură cu acest job. Credeți că mă puteți ajuta? 🙂

5) Care este cel mai mare defect al tău?

Așa NU: Sunt o persoană foarte ambițioasă iar cei din jur nu apreciază acest lucru
Așa DA: Mai am de lucrat la capitolul răbdare. Tocmai de aceea încerc să tratez această problemă printr-un atelier de croșetat la care particip săptămânal.

6) Ce tip de muncă îți place să faci?

Așa NU: Îmi place să fac o muncă unde meritele să-mi fie recunoscute
Așa DA: Ar fi ideal să mă pot ocupa în mod permanent doar de campanii de Social Media, fiind domeniul care mă pasionează cel mai mult. Mai precis partea de copywriting.

7) Ce hobby-uri ai?

Așa NU: Cititul, sunt un tip/o tipă care citește enorm. Să călătoresc și bineînțeles filmele.
Așa DA: Obișnuiesc să citesc cărți despre gătit în timpul săptămânii. În weekend pun în aplicare ceea ce învăț în restul zilelor din cărți. Iar serile îmi pace să le petrec vizionând un film thriller bun.

8) De ce ai renunțat la ultimul job?

Așa NU: Salariul era prea mic, mediul de lucru oribil, iar cu șeful nu reușeam deloc să mă înțeleg. Era un om absolut imposibil. Păi să vă povestesc ce am pățit….
Așa DA: M-am integrat foarte bine în echipă. Am realizări de care sunt mândru și care, în mod categoric, m-au făcut să devin un om mai bun. Cu șeful am avut o relație foarte bună de la început. Însă la un moment dat, mi-am dorit mai mult și am început să-mi pun întrebări. Răspunsul a venit în momentul când am văzut jobul expus de compania dumneavoastră. Evoluție, creativitate, motivație profesională.
Nu lua drept etalon exact răspunsurile la aceste întrebări. Eu doar am încercat să-ți ofer niște exemple cât de cât concrete pentru potențiale situații. Știi care e de fapt secretul pentru a trece de aceste întrebări?
Fii îndeajuns de sincer încât să arăți că ești un om normal. Nu poza într-un robot cu replicile învățate.
Învață să fii suficient de diplomat încât să păstrezi pentru tine opiniile care pot deranja.
Nu lua interviul drept un joc în care cineva e mai deștept și altul mai prost. Nu încerca să domini discuția pentru că te vei trezi afară mai repede decât crezi.
FII RELEVANT! Angajatorului nu-i pasă cum ești tu, cine ești tu și ce vrei. De fapt îl interesează:
– Cât de potrivit ești tu pentru acel job.
– Ce îți dorești de la o carieră în acea companie și cum vei lupta să obții acele lucruri
– Cine ești tu în raport cu viziunea companiei și cu mediul de lucru.
Sursa: http://www.desprejoburi.com/index.php/2014/10/21/care-sunt-cele-mai-frecvente-intrebari-pe-care-le-primesti-la-un-interviu/

Comments are closed.