Ce întrebări ar trebui să pui într-un interviu?
Sursa: Despre joburi
Când auzi expresia “interviu de angajare”, de obicei mintea ți se blochează pe o singură idee: “Cum să răspund cât mai bine la întrebările angajatorului pentru a obține jobul?” Problema e că tu iei această întâlnire drept un joc de tipul “Ei întreabă/eu răspund”, astfel încât raportul conversației devine în mod automat: 90% vorbesc eu, 10% întreabă el. Știi care e secretul? Echilibrează balanța și s-ar putea ca șansa să fie de partea ta.
Când ar trebui să pui tu întrebările? Nu te lua după standardul: “Mai întâi mă chestionează el/ea pe mine și apoi trec eu la atac.” De fapt, ar trebui să te străduiești să legi o conversație ca și cum ai încerca să te împrietenești cu cineva. Prin urmare, încearcă să introduci întrebările în context și cu siguranță vei avea de câștigat. Exemple de întrebări?
1) Ce responsabilități implică acest loc de muncă? Aș vrea mai multe detalii decât am citit în job description.
Cu siguranță ai o idee despre ceea ce trebuie să faci la acel job, până la urmă de aceeai ai ajuns la acel interviu. Prin intermediul acestei întrebări vei încerca de fapt să afli care sunt sarcinile off the record, pentru a-ți da seamacu adevărat dacă locul tău este sau nu acolo.
2) Ce abilități și competențe căutați la un angajat care să fie considerat un “Top Performer” în companie. Puteți să-mi dați niște exemple măsurabile?
Întrebarea aceasta îi demonstrează angajatorului că ești un tip ambițios sau o tipă ambițioasă. Îți dorești jobul, dar nu pentru a avea un salariu la sfârșit de luni. Vrei să știi exact ceea ce caută și care sunt provocările pentru a ajunge unul dintre angajații competitivi.
3) Comparând același post oferit de compania unde lucrați cu un post similar dintr-o companie competitioare, de ce credeți că ar trebui să vă aleg pe voi?
Ai curaj să pui această întrebare? Dacă ești foarte sigur pe tine și ai încredere că interviul a descurs excepțional, te sfătuiesc să-ți iei inima în dinți. În cazul în care l-ai impresionat pe angajator, el își va da seama că ești un cadidat “foarte curtat” de companiile rivale. S-ar putea să se gândească mai repede decât crezi să-ți ofere postul.
4) Care este viziunea pe termen lung a companiei în care lucrați și cum ați dori ca angajatul ce va obține acest post, să contribuie la realizarea ei?
Răspunsul te va ajuta să remarci cât de implicat este cel care îți ia interviul în dezvoltarea companiei, dar mai ales…vei înțelege mai bine care va fi rolul tău exact în firmă. Este o întrebare cheie și te va ajuta să iei o decizie.
5) Când o să-mi dați un răspuns pozitiv sau negativ legat de acest interviu?
Arată-i că nu ești unul dintre acei candidați care se mulțumesc cu tăcerea. Te-ai descurcat bine, ai arătat că poți, prin urmare meriți un răspuns. Asigură-te dinainte să ieși din birou că îl vei și obține.
Iar dacă chiar ai curaj…..
Când aș putea să încep munca aici?
Un zâmbet și apoi liniștea, te vor ajuta sa înțelegi care sunt șansele tale să obții acel job. Dacă angajatorul îți răspunde acid sau nu-ți acordă atenție, înseamnă că ar trebui să te apuci să cauți în altă parte. Dacă nu….Felicitări:)
Cu siguranță, în cadrul unui interviu pot să apară multe alte momente oportune când e nevoie să pui întrebări. Ți-am dat doar câteva exemple și sper să ții cont că este necesar ca din când în când să schimbi locurile pe baricada. Nu fi mereu cel care doar răspunde, arată că ești cu adevărat interesat de job:)
Spune-mi ce alte întrebări ai mai pus tu în cadrul interviurilor și cum te-au ajutat ele să obții jobul sau din contră, să eviți acel post…