Atunci cand eram mici si ne-am ridicat pe doua picioare pentru prima oara, muschii nu erau dezvolati si simtul echilibrului era la inceput.
Totusi, mama si tata, bunicul si bunica si toti ceilalti ”oameni mari” din jurul nostru, erau acolo si faceau galerie pentru noi.
”Hai ca poti, fa doi pasi pana la mami sa iti dea un pusi!”
Eram incurajati sa incercam din nou cu toate ca vom cadea din nou. Era limpede ca si lumina zilei ca e nevoie de acest exercitiu care ne intareste muschii, ne dezvolta simtul echilibrului si ne va face sa umblam pe picioarele noastre intr-o zi.
E inadmisibil sa iti imaginezi un pui de om ca nu va merge pe propriile sale picioare si de aceea, mica fiinta este incurajata permanent sa incerce din nou si din nou, pana cand intr-o zi, in uralele tuturor, micul om sta singur pe cele doua picioare ale lui, ca rasplata pentru efortul sau.
Si aici vine dilema.
De ce nu procedam la fel cand vine vorba si de alte lucruri in viata noastra?
Cum ar fi banii, iubirea, sanatatea noastra sau orice alt lucru pe care ni-l putem imagina.
Unde e galeria, unde este incurajarea de a incerca permanent in ciuda esecului pana cand reusim?
Ce s-a intamplat pe drum?
Ai incredere in tine ca poti sa stai si sa mergi pe cele doua picioare ale tale?
Cel mai probabil ca da.
Stii de ce ai incredere in tine ca poti sa faci acest lucru?
Pentru ca increderea in tine este data de competenta ta.
Cand erai mic si invatai sa mergi, faceai doi pasi cand inainte nu puteai sa te ridici. Asta ti-a dat putin mai multa incredere si ai reusit sa faci 3 pasi. Ai devenit mai bun la a merge pe picioarele tale. Apoi ai facut 3 pasi si increderea in tine ti-a mai crescut un pic pentru ca ai devenit si mai competent.
Azi vreau sa vorbim despre incredere in sine. Am o poveste pentru tine la sfarsit, dar ca sa ii intelegi farmecul ramai alaturi de mine.
Vreau sa intelegi ca desi este poate unul dintre cele mai discutate subiecte in dezvoltarea personala, din punctul meu de vedere, este foarte simplu.
Reteta increderii in sine este urmatoarea: Incearca din nou si din nou, din esec in esec, pana cand devii mai competent.
Cu cat devii mai competent, cu atat increderea in tine creste.
Daca e asa simplu, de ce e totusi asa de greu?
Pentru ca traim intr-o societate care a uitat cum invata omul sa mearga pe propriile picioare si descurajeaza esecul, pedespindu-l.
In loc de o galerie de incurajari, acum auzim ”Stai in banca ta”. Cum ar fi sa ti se spuna cand esti mic ” Stai jos, nici macar nu incerca sa te ridici pe picioarele tale pentru ca vei cadea, te vei lovi si vei fi nefericit”?
Norocul tau ar fi ca nu ai intelege si nu ai asculta descurajarile.
Ajungem acum la timpul prezent, luand totusi lectia cu noi. Competenta noastra, capacitatea de a face un lucru din ce in ce mai bine prin incercari si esecuri repetate din care invatam, ne creste increderea in noi.
Totusi, traim intr-o lume in care majoritatea populatiei are o incredere scazuta in fortele proprii. Inainte de a vedea cum sa ne crestem increderea in noi la maxim in ciuda lucrurilor care ne stau in cale voit sau nu, hai sa vedem cum functioneaza mecanismul care ii face pe cei de langa noi sa incerce sa ne traga in jos.
Iesi din cercul vicios al maimutelor teroriste
Exista un experiment facut pe maimute care ne arata exact de ce oamenii din jur, chiar cei dragi noua, ne descurajeaza si ne saboteaza atunci cand indraznim sa vrem mai mult de la viata.
Experimentul este facut de Stephenson, G. R. (1967) si se numeste ”Achizitia culturala a unui raspuns specific invatat printre maimute”
In experiment, cinci maimute sunt puse intr-o cusca ce are o banana atarnata de tavan si o scara pe care se pot urca sa ia banana.
Cand una din maimute incearca sa mearga la scara ca sa ia banana, este stropita cu un jet puternic de apa si impreuna cu ea, sunt stropite toate maimutele din cusca.
La un moment dat, una din maimute este inlocuita cu o alta, care nu stie despre ce este vorba. Cand maimuta noua incearca sa se duca la scara sa ia banana, celalalte patru sar pe ea si o bat ca sa o opreasca.
Apoi este inlocuita inca o maimuta din cele patru ramase din experimentul initial cu jetul de apa. Se procedeaza la fel pana cand in cusca sunt cinci maimute care nu au fost stropite cu apa insa niciuna nu se apropie de scara ca sa ia banana pentru ca va fi atacata de celalalte.
Nimeni nu stie de ce nu e voie sa iei banana dar asta e regula sociala si este respectata cu strictete.
In viata noastra de oameni, acest comportament se cheama ”traditie”.
Iar traditia legata de ce inseamna succesul si fericirea la oameni, este una dezastruoasa.
Traditia este sa mergi la scoala, dar nimeni nu se intreaba la ce foloseste si ce anume inveti acolo atat de important pentru viata incat sa merite 25 de ani din viata, cei mai frumosi.
Traditia este sa iti cauti o slujba buna, insa nimeni nu se gandeste ca o slujba buna nu exista, ca propseritatea financiara vine in multe feluri doar din slujba la patron nu si ca traim vremuri economice in care e nevoie de creativitate mai mult decat orice altceva ( creativitate ucisa in scoli)
Traditia este sa iti faci o familie si sa faci copii, insa nimeni nu se gandeste ca multi oameni sunt inca niste copii ca nivel de dezvoltare emotionala si copiii nu pot sa creasca alti copii.
Traditiile astea luate de bune fara sa fie puse la indoiala ne fac sa fim o societate cu oameni cu incredere in sine scazuta.
Iar asta trebuie sa se schimbe.
Inainte de a schimba, hai sa vedem care sunt consecintele lipsei de incredere in tine:
autocritica foarte puternica de genul: nu sunt bun de nimic, sunt un ratat, nu merit nimic bun;
foarte sensibil la orice critica, ia orice feedback ca un atac la persoana si dezvolta o ura pentru critic;
indecizie permanenta si o teama bolnava de a face greseli;
dorinta excesiva de a multumi si frica de a refuza o cerere chiar daca nu ii face placere;
perfectionism si suferinta psihica cand un lucru nu iese perfect (si niciodata nu iese);
un sentiment de vina permanent;
pesimism;
invidie;
orice osbtacol este vazut ca o prapastie de netrecut si este cauza pentru depresie;
oamenii cu stima de sine scazuta sunt dependenti de parerea celor din jur despre ei.;
Suna sexy, asa-i?
Si acum, trecem la pasi concreti de actiune pentru a-ti creste stima de sine, insa nu inainte de a-ti spune de ce merita sa faci acesti pasi
Oamenii cu stima de sine crescuta au urmatoarele trasaturi:
cred in valori si principii proprii, fiind dispusi sa le apere in ciuda opozitiei si isi dau voie sa le modifice in functie de noile experiente de viata;
au incredere in propria judecata si iau decizii fara sa se simta vinovati daca unora nu le plac aceste decizii;
nu isi fac griji despre trecut ci doar invata lectiile si nici nu stau cu mintea prea mult in viitor ci se bucura de ceea ce se afla in prezent in viata lor;
stiu ca orice le arunca viata in cale, vor gasi o solutie si nu se tem sa ceara ajutor de la cei din jur;
se considera de valoare egala cu orice alte fiinte umane indiferent de statut social, talente, abilitati;
stiu ca sunt persoane interesante care pot aduce valoare celor din jur;
sunt greu de manipulat pentru ca stiu ce vor si ce le place;
nu simt nevoia sa reuseasca in viata calcand pe cadavre;
stiu sa pastreze echilibrul intre vocea critica din interiorul lor si parerea buna pe care o au despre ei;
Cum sa iti cresti increderea in tine
Abraham Maslow a impartit stima de sine in doua. Cea provenita din exterior si cea din interior.
Cea din exterior se bazeaza pe reputatie, statut social, acceptarea si validarea celor din jur. Este usor de pierdut si putem fi prada manipularilor daca ne bazam pe aceasta sursa externa de incredere in noi.
Stima de sine provenita din interior se bazeaza pe iubire de sine, respect de sine, abilitati si talente personale./div>
Aceasta esteo sursa sigura de stima de sine, ce poate fi protejata si nu poate fi luata de factori externi.
Parintele stimei de sine, Nathaniel Branden ( cartea „Cei 6 stalpi ai increderii in sine”) ne spune pe ce se bazeaza stima de sine sanatoasa, interna
1. Traieste constient
Adica pune-ti intrebari despre tine si viata ta. De ce traiesti viata pe care o ai acum? Esti o persoana multumita? Ce ai face altfel? Sunt alegerile tale sau le-au facut altii pentru tine? Devino o persoana constienta de ce anume traieste si pune intrebari permanent. Provoaca status quo-ul.
2. Accepta-te pe tine
Cand aveam 25 de kilograme in plus, ceea ce m-a salvat si m-a pus pe drumul cel bun a fost ca m-am acceptat. Am zis ”Pera, duci o lupta grea si felicitari ca nu te lasi batut. Ai niste slabiciuni si faptul ca stii care sunt, sunt un mare pas spre rezolvarea lor. Accepta ca a fost foarte greu pana acum dar de acum vei face schimbarile necesare pentru ca vrei sa fii permanent un om mai bun” . Adica mi-am oferit singur compasiune si am vorbit frumos cu mine, dar nu am ramas cu 25 de kilograme in plus si am inceput sa fac sport si sa mananc diferit. Sa te accepti pe tine nu inseamna sa ramai asa cum esti, ci inseamna sa nu te pedepsesti pentru ce te-a dus in situatii urate de viata si sa iti iei angajamentul ca vei muncii pentru schimbare
Ma accept in acest moment si imi iau angajamentul sa fiu mai bine
3. Asumarea responsabilitatii
Orice am in viata acum, este doar responsabilitatea mea. Eu am adus cu gandurile mele, cu emotiile mele ce au alimentat comportamentele mele. Cu atitudinea mea si felul in care vad viata. Daca nu imi place ce am, tot in puterea mea sta sa schimb. Stiind asta, pot sa am incredere maxima in mine si in viitor
4. Onoreaza-te pe tine
Sunt o fiinta umana extraordinara si desi suntem separati unii de altii de multi factori, cum ar fi varsta, realizarile, personalitatea, ca si valoare si potential, suntem la fel. Fiecare e pe drumul sau si daca imi invat lectiile si sunt perseverent, voi realiza tot ce imi doresc iar asta ma face sa pot sa tin capul sus in orice situatie.
5. Traieste cu scop
Scopul iti da putere si motivatie interna. Scopul te face sa muncesti la dezvoltarea abilitatilor si la autodepasire permanenta. Scopul si misiunea personala sunt o sursa nesecata de energie si stima de sine sanatoasa.
6. Principii si valori , fii integru.
Respecta-ti principiile si traieste conform valorilor tale. Daca valoarea ta este libertatea, nu te baga in situatii care iti rapesc libertatea. Traieste congruent si autentic.
Exercitii pentru cresterea stimei de sine
1. Nu te mai compara. Fiecare merge pe drumul lui, in ritmul lui. Nu conteaza ce au , ce fac sau cum sunt restul. Tu onoreaza calea si ritmul tau;
2. Nu fa promisiuni pe care sa nu le respecti. Cand spui ” de maine citesc 30 de minute pe zi” si nu faci lucrul asta, iti scade respectul pentru tine pentru ca stii ca esti o gura sparta care nu face ceea ce spune ca face. Cu timpul, asta iti face praf stima de sine;
3. Daca te invinovatesti de ceva si vorbesti urat cu tine, iarta-te, altfel repeti abuzul asupra ta care a mai fost facut si de altii cand ti-a fost scazuta stima de sine;
4. Invata sa primesti complimente si cadouri spunand „multumesc”, fara sa te fastacesti ca o fata mare la maritat;
5. Afirmatiile. Repetarea este modalitatea de implementare a unei convingeri. O alta modalitate este un soc emotional;
De exemplu, daca atunci cand erai mic ti se spunea permanent ca nu esti bun de nimic, prin repetare, ai ajuns sa fii convins de asta si sa astepti sa primesti de la viata putin sau nimic, pentru ca nu meriti. De aceea, afirmatiile pot sa acopere si sa inlocuiasca orice convingere negativa sau limitativa daca repetam suficient de mult;
6. Asociaza-te cu oameni pozitivi si care te sustin in dauna celor care rad de visurile tale si te descurajeaza;
7. Recreeaza starea de bine in urma micilor sau marilor victorii. Adu-ti aminte cum era si cum te simteai cand ai avut parte de un succes, de un lucru care te-a facut sa te simti bine, puternic, cu incredere in viitor. Apoi incearca sa retii acest sentimentsi sa il retraiesti de fiecare data cand ai nevoie de un impuls.
8. Incarca-ti bateriile si ofera-ti lucruri care iti fac placere. Stima de sine incepe cu iubirea de sine iar iubirea de sine incepe prin a te face pe tine fericit. Ofera-ti lucurri care iti fac placere.
Inainte sa iti spun povestea acestei persoane, vreau sa vorbim despre cum a inceput povestea.
Sa nu ai incredere in tine este un lucru care atrage dupa sine o caruta de alte probleme.
Un om lipsit de stima de sine, crede ca nu merita lucruri bune de la viata si in acelasi timp crede ca le merita pe cele rele.
Asta se simte in tot ce il inconjoara – bani, iubire, sanatate, relatii si in starea lui emotionala si psihica.
Fundatia unei stime de sine sanatoase se pune din copilarie, insa, din pacate, asa cum stau lucrurile acum, 9 din 10 copii pornesc la drum cu toate sansele sa aiba stima de sine praf cand incep viata pe propriile picioare.
Si eu sunt una din persoanele care a avut stima de sine praf si probabil si tu esti. Oamenii ca noi trebuie sa faca o munca de la zero pentru a incepe sa cladeasca ceva ce trebuia deja sa fie de mult acolo: o fundatie sanatoasa pe care sa ne cladim o viata frumoasa si implinita.
Povestea
A fost odata un copil in care nu credea nimeni. Parintii si bunicii lui au avut si ei parinti care la randul lor nu au stiut cum sa le creasca stima de sine.
Parintii si bunicii il iubeau pe copil si ii doreau binele insa majoritatea mesajelor pe care i le transmiteau erau despre frica.
„Sa cauti o slujba buna ca sa ai un viitor sigur”
„Sa nu iesi in evidenta”
„Oamenii sunt rai, sa nu ai incredere in nimeni”
Pe langa asta, crescand in saracie si lipsuri, copilul a inceput sa simta ca ceva nu este in regula cu el.
Nimic bun nu i se intampla si parca era pedepsit de soarta.
Incepuse sa aiba note mai proaste la scoala, primele lui experiente de iubire in adolescenta au fost dezastruoase, lipsurile materiale erau mai mari ca oricand iar salvarea si speranta nu aveau de unde sa mai vina.
Era singur, doborat si isi acceptase soarta de ratat al acestei vieti.
Mai era un singur lucru marunt care statea in calea infrangerii totale a spiritului acestui tanar adolescent.
Un om pe care societatea l-ar cataloga ” de succes”, care avea o firma de succes, o viata personala de succes si care mergea inainte spre si mai mult succes, de fiecare data cand il vedea pe tanarul nostru ii spunea ” cand voi fi batran, sunt sigur ca tu vei avea grija de mine. Ti-ai inceput afacerea? Ti-ai inceput drumul spre o viata extraordinara? Ce planuiesti sa faci in urmatorii ani? ”
Juniorul nostru era cuprins de furie pentru ca i se parea ca este batjocorit insa si-a dat seama ca omul nostru de succes vorbea serios si chiar credea ce spune. Omul de succes credea in junior si in potentialul lui.
Juniorul se gandea ” Nu vezi ca toate lucrurile din viata mea imi dovedesc ca sunt un ratat? De ce nu ma lasi sa mor in liniste? De ce vii si imi spui ca voi avea succes? ”
Ani de zile a fost bantuit de seninatatea cu care omul de succes ii zambea si il incuraja, vorbindu-i despre succesul ce il asteapta pe junior in anii ce vin.
Au mai trecut multi ani iar in juniorul nostru, fara voia lui, incoltise ceva. Ultima farama de lumina si speranta nu a fost lasata sa moara pentru ca omul de succes a avut grija sa o alimenteze cu combustibil exact atat cat sa continue sa traiasca in strafundurile fiintei acestui junior.
Dupa aproape 20 ani de la aceste intamplari, juniorul era un tanar care facuse schimbari in viata lui si isi transformase viata.
In ciuda tuturor circumstantelor care erau impotriva lui: mediu, educatie si poate si genetic, tanarul a reusit sa ia fiecare domeniu al vietii in parte si sa il transforme din mizerie intr-o lume noua si stralucitoare.
Toate ii mergeau bine, starea sufleteasca era minunata si stia ca doar de el depinde sa obtina tot ce isi doreste in aceasta viata.
Lucrurile acum erau foarte diferite de atunci, dar un lucru era sigur.
A fost o vreme cand nimeni nu credea in acest junior. Nici chiar el. Si juniorul nostru ar fi fost aruncat la cosul de gunoi al societatii cu eticheta de ratat daca un om nu ar fi crezut cu tarie in el si nu ar fi alimentat scanteia sperantei prin incurajari.
Si atunci, cand am pus intreg puzzle-ul cap la cap si am vazut imaginea intreaga, mi-am dat seama ca tot ce ai nevoie ca sa reusesti in viata, este ca cineva sa creada in tine cu suficient de multa incapatanare, chiar si cand tu nu mai crezi.
Si cat timp exista cel putin un om pe lumea asta care crede in tine, flacara din tine nu moare si are sanse sa devina un foc urias.
Atunci mi-am dat seama ca vocatia mea este psihologia. Mi-am propus ca pentru tot restul vietii sa fac si eu pentru oameni ceea ce omul de succes a facut pentru mine. Sa cred in ei chiar si atunci cand nici ei nu mai cred. Pentru ca stiu ca orice om poate realiza lucruri extraordinare cat timp mai are o scanteie in el iar acea scanteie nu trebuie lasata sa moara niciodata.
Cu multa credinta in tine si in potentialul tau urias,
Pera Novacovici
Sursa: Personalitatea alfa